Tidens gång

Bona mentalsjukhus

Bona mentalsjukhus

Bona mentalsjukhus (egentligen Västra Ny sjukhus) lades ner 1981. Därefter har delar av lokalerna under en kortare period använts som flyktingförläggning.Sedan dess har det till största delen stått tomt och tillåts förfalla.

6 tankar om “Bona mentalsjukhus

 1. Omar Henriksson

  Att kalla Bona för mentalsjukhus är en sanning med modifikation. Bona byggdes som uppfostringsanstalt för vanartiga barn med riksupptag, och fungerade som sådant i 50 år. När det lades ner på 50-talet blev det ett lättvårds-annext till mentalsjukhuset i Vadstena. Stod så tomt under några år, och var sedan flykting-förläggning under Jugoslavien-stöket. Lades ner, köptes av en affärsman som tänkte göra konferenshotell, rustades, men sedan gav han upp. Tomt sedan dess.

  1. admin Inläggets författare

   Bona mentalsjukhus hette egentligen Västra Ny sjukhus. Jag tror du blandar ihop byggnaderna med Bona herrgård som var uppfostringsanstalt och senare folkhögskola.

   1. Jorå

    Hej!
    Ni pratar om samma ställe. Ligger i var sin ända av byn men alltihop var uppfostringsanstalt för vanartiga gossar enligt tysk förebild.

 2. Lille

  Hej.
  Jag undrar om det har hänt något med Bona anstalten eller står den fortfarande öde?
  Finns det fler byggnader som hör till anstalten?
  M V H: Lille

  1. Micke

   Jag var förbi Bona idag och det är sig rätt likt sen förra året då jag var där. Tyvärr börjar det bli många sönderslagna rutor och en del fönster står på vid gavel. Det är tydligt att folk varit inne…minst en dörr stod också på vid gavel.

 3. Lars Lind

  Ställen för ” vanartiga gossar” behövs mer än någonsin. Gammaldags fostran med ris & rotting skulle nog göra susen !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *