Tidens gång

Schloss Gentzrode

Schloss Gentzrode

1840 köpte textilfabrikören Johann Christian Gentz ett stycke mark på Kahlen Berge norr om staden Neuruppin. Syftet var att bedriva jordbruk och 1861 uppfördes ett spannmålsmagasin, ritat av Carl von Diebitch, på ägorna. När familjen flyttat till ägorna föddes hos Johanns son en vision om en slottsliknande herrgård omgivet av en genomtänkt designad trädgård och ett familjemausoleum. Herrgården i morisk stil, ritad av Martin Gropius och Heino Schmieden, byggdes under åren 1876 och 1877. Under tiden planerade Gustav Meyer den omgivande trädgården. Tyvärr gick bygget långt över budget vilket sedemera ruinerade Johann Gentz och familjen blev bankrutt. Gentzrode hamnade efter detta hos flera andra ägare. Den första ägaren efter familjen Gentz betalade en femtedel av de ursprungliga byggkostnaderna.

1934 hamnade Genzrode hos nazisternas Wehrmacht som använde området som skjutbana och dumpningsplats för ammunition. Efter nazisternas kapitulation tog Sovjets armé över och uppförde ytterligare byggnader; en biograf, två baracker, en panncentral, samt en bastu och en livsmedelsbutik. Detta försörjde de 5 000 personer som då bodde på platsen. Efter att ryska armén lämnat dåvarande Östtyskland började förfallet på allvar. I drygt 20 år stod Genzrode och de senare uppförda byggnaderna övergivna innan en ny ägare tog över.

2010 köpte en Turkisk investerare, Bilgiç Başeğmez Volkan Ertürk, Genzrode och den omkringliggande marken. Hans förhoppning är att kunna förvandla Genzrode till någon form av semesteranläggning. Arbetet har dock gått långsamt framåt, bl.a. på grund av att man varit tvungen att säkerställa att ingen ammunition finns kvar på platsen. det verkar som att det fortfarande vilar en ekonomisk förbannelse över platsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *