Tidens gång

Schloss Dammsmühle

Schloss Dammsmühle

Vi börjar från början i historien om Schloß Dammsmühle, innan slottet byggts. På 1500-talet bara en liten kvarn och 1650 byggdes en jaktstuga, men det var inte förrän 1755, nio år efter att ytterligare en kvarn byggts, när lädermakaren Peter Friedrich Damm från Berlin köpte marken som saker började hända på allvar. Peter Friedrich Damm hade högt ansedda och respekterade vänner i de övre sammhällsskikten. Han drev ett sadelmakeri och hade exklusiva rättigheter att sälja uniformsdetaljer i läder till den preussiska armén. Han bodde i Ermelerhaus i stadsdelen Mitte i Berlin, men allteftersom rikedomen växte fick han större planer för sitt boende. Han ville ha sitt eget majestätiska hur ute på landsbygden. Det som kom att bli känt som Schloß Dammsmühle (“Damms Kvarnslott”) byggdes 1768. Årtalet syns ännu ovandör dörren. Drottning Elisabeth Christine, Fredrik II av Preussens fru bodde är några gånger.

Peter Friedrich Damm dog utan att det fanns någon arvinge som kunde ta över Schloß Dammsmühle och “slottet” började förfalla. 1894 fick Adolf Friedrich Wollank nys om Dammsmühle. Familjen Wollank var stora markägare och Adolfs far var en riktig pamp som till och med fått en gata och en S-bahnstation döpt efter sig i Berlinstadsdelen Pankow.

Adolf byggde ut Dammsmühle och skapade en stilig orientalisk danssalong med torn och kupolformat tak på en konstgjord ö i sjön, kallad Mühlenteich. Där brukade man bjuda in dansare, jonglörer och musiker.

Brodern Otto tog över stället när Adolf dog 1915 och det var först nu det blev känt som Schloß Dammsmühle. Adolf begravdes i en paviljong mittemot slottet, men den finns inte kvar idag. Det som finns kvar av honom ligger nog i sjön idag.

1919 köptes Schloß Dammsmühle av köpmannen Hermann Zirkel från Zehlendorf. 1929 var det dags ännu en ny ägare. Denna gång var det den brittiska affärsmannen Harry Goodwin som var vd för den Liverpoolbaserade koncernen Lever Brothers. Nazisterna var på framgång vid den tiden och tog makten några år senare. Harry som var jude tog till flykten och lämnade Schloß Dammsmühle 1938. Han blev senare tvingad att lämna ifrån slottet i utbyte mot 445 000 reichsmark. Tydligen fick han för lite betalt eftersom han inkom med ett krav på ytterligare 70 000 efter kriget. Han fick dock inga mer pengar.

SS-chefen Himmler tog över 1940 och använde Schloß Dammsmühle som personlig bostad och för att ta emot gäster. Han hade uppemot 25 lägerfångar från det närbelägna koncentrationslägret Sachsenhausen som jobbade åt honom mellan januri och juli 1943. General Gotthard Heinrici, överbefälhavaren för den återstående tyska armén hade sitt högkarter här i slutet av kriget. Det hjälpte dock inte för att vända motgångarna. Röda armén tog över efter kriget och använde det inledningsvis som sjukhus, senare blev det ett kasino för höjdare inom den Sovjetiska militären. Deras vistelse blev dock inte långvarig för 1959 tog den Östtyska säkerhetstjänsten Stasi över.

Dem känner du väl till. Alla har hört talas om Stasi, och Stasi har hört talas om alla. Stasi använde slottet som tränings- och rekreationsområde. Stasichefen Erich Mielke lät utföra vissa ombyggnader av slottet, samt lät bygga ett antal andra fistående byggnader i närheten. Tegelbyggnaden och grinden är antagligen ett resultat av Mielkes ombyggnadsplaner. Mielke och hans avlyssningsverksamhet gick ur tiden i och med berlinmurens fall 1989. Slottet tjänade under en kort period som hotell efter den tyska återföreningen. TV-serien “Haus am See” spelades in här 1991, det blev bara 12 avsnitt. Den brittiska affärsmannen kom in i bilden igen 1997 då hans arvingar fick tillbaka Dammsmühle. Dem sålde genast fastigheten men den nya ägaren lade inte mycket kärlek på platsen så den började snabbt förfalla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *