Tidens gång

Krampnitz Kaserne

Krampnitz Kaserne

Krampnitz är en övergiven militäranläggning utanför Potsdam i Tyskland. Potsdam ligger i sin tur strax väster om Berlin. Anläggningen byggdes ursprungligen av Nazityskland ,men användes efer Andra världskriget av Sovjetunionen fram till 1992.

Dessa bilder tog jag under en bilsemester 2013. Tyvärr är de inte av bästa kvalitet, jag skyller på kameran. Dessutom vågade jag mig inte in på “betreten verboten”-området. Beskrivningarna nedan är istället resultatet av min research.

Krampnitz togs i bruk 1937 i samband med att det tyska kavalleriet flyttade sin skola hit från Hannover. Här utbilades även soldater i bil- och lastbilskörning fram till att ryssarna tog över den 26 april 1945.

Krampnitz är en enorm anläggning som är enormt nedgången. Titta på satellitbild från Google Maps. Det är svårt att tro att byggnader kan förfalla så mycket på knappt 25 år. Förklaringen till detta är nog att ryssarna inte använde alla byggnader under hela tiden de var på plats. Vissa av byggnaderna har antagligen stått och förfallit sedan 60- eller 70-talet.

Invändigt är vissa byggnader utsmyckade med Stalinistiska väggmålningar. Sovjetunionens logo är ett återkommande konstnärligt inslag. Konstigt nog finns även nazistiska väggmålningar och andra utsmyckningar kvar i byggnaderna. Konstigt eftersom ryssarna kontrollerade området i nästan 50 år utan att städa bort föregångarnas symboler.

För foton inifrån området rekommenderar jag:

http://www.wuhwild.com/kaserne-krampnitz-the-abandoned-military-barracks-of-the-third-reich-used-in-inglorious-basterds/

http://www.abandonedberlin.com/2010/11/krampnitz-military-complex-abandoned-by.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *