Tidens gång

Forst Zinna

Forst Zinna

Forst Zinna byggdes i utkanten av truppövningsplatsen i Jüterbog som en del av den tyska militära upprustningen 1934. Området hade inledningsvis flera namn innan det slutligen döptes till Adolf-Hitler-Lager (Adolf Hitler-lägret). Lägret fick 1937 en egen järnvägsstation vilken avlastade den tidigare civila stationen Grüna-Kloster Zinna.

De första att använda lägret var SS, men fr.o.m. 1935 förlades artilleriskolan hit. Lägret kom även att användas som övningsplats för bandvagnsförare. Under de sista veckorna av kriget var delar infanteridivisionen Friedrich Ludwig Jahn inkvarterade här. De var en del av Jüterbog RAD där RAD står för Reichsarbeitsdienst, en myndighet som hade i uppgift att förhindra arbetslöshet. Dessa soldater alltså arbetslösa som tvingats bli soldater för att på så sätt minska arbetslösheten i Nazityskland.

Omedelbart efter krigsslutet upprättade den Sovjetiska ockupationsmakten ett läger för fördrivna personer på området. Det var personer av olika ntionalitet som hölls här i väntan på ev. rättegång eller deportation till sina ursprungsländer.

Från 1947 använde Tyska akademin för statsledning byggnaderna som uppförts av nazisterna. Detta innefattade förutom kasernerna även biosalonger, restauranger och en idrottsanläggning. Sytet med akademin var att utbilda den östtyska politiska eliten inför det gradvisa självstyret i den Sovjetiska ockupationszonen. Två år senare bildades staten Deutsche Demokratische Republik (DDR).

I februari 1953 flyttades den administrativa akademin till Potsdan-Babelsberg där den slogs samman med den redan existerande juridiska akademin och bildade Tyska akademin för lag och politisk vetenskap.

Därefter användes området som sovjetisk garnison fram till 1992.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *