Tidens gång

Dabber Airfield (Wittstock Airbase)

Dabber Airfield - Wittstock Airbase

Dabber Airfield började sina dagar 1934 som flygfält för segelflyg där nazityskland tränade piloter inför uppbyggandet av Luftwaffe.1938 blev Dabber officiellt en bas för Luftwaffe och expansionen fortsatte fram till 1940. Vid den tiden hade den södra delen av området länkats samman med järnvägen vid Groß Haßlow.

Den 3 maj 1945 tog röda armén över och ockuperade flygbasen. Därefter ar flera enheter ur det sovjetiska flygvapnet varit stationerade där. Efter att först ha förlängt landningsbanan till 2,4 kilometer byggdes en radaranläggning nära Biesen i väster, samt en anläggning för luftvärnsmissiler nära Wernikow. Från 1961 var även 33 IAP (Jagdfliegerregiment) som var utrustade med MiG-29 Fulcrum-A/B och MiG-23UM Flogger-C. Regimentet var en del av den 16:e GwIAD (Gardejagdfliegerdivision) inom Luftarmee med högkvarter i Damgarten.

I samband med Tysklands återförening 1989/1990 gick Sovjet med på att lämna tillbaka alla militärbaser innan 1994 års utgång. Dabber Airfield återlämnades till Tyskland den 20 juni 1994. Den användes en kort tid av Bundeswehr innan den helt övergavs.

Idag är stora delar av landningsbanan täckt av solpaneler. De gamla byggnaderna har dock lämnats åt fortsatt förfall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *