Tidens gång

Beelitz-Heilstätten Sanatorium

Beelitz-Heilstätten

Beelitz-Heilstätten är ett gammalt sjukhus och sanatorium beläget fem mil sydväst om Berlin. Hela området består av ett 60-tal byggnader som är i olika stadium av förfall. Några av dem har nyligen renoverats, främst på andra sidan av Strasse nach Fichtenwalde.

Historen Beelitz-Heilstätten börjar år 1898 när Berlins sjukförsäkringsmyndighet köpte upp 140 hektar mark för att bygga ett sanatorium för tuberkulospatienter. Det nybyggda sjukhusområdet med plats för 600 patienter öppnades i början av 1902 med separata avdelningar för män och kvinnor.

De följande åren byggdes sjukhuset ut för att möta det ökade antalet patienter. Den 3 augusti 1914, kort efter att första världskriget brutit ut kördes alla patienter iväg. Röda korset tog över verksamheten med 1 525 sjuksängar. Nu skulle det istället fungera som militärsjukhus för skadade soldater. Totalt skulle 12 586 skadade soldater vårdas på Beelitz Heilstätten under första världskriget. En av dessa skadade soldater var Adolf Hitler som vådrades för en granatskada i ena låret. Hitler var såklart ingen kändis på den tiden utan bara en vanlig soldat av lägre rang. Hitler var inskriven på sjukhuset fram till december 1916.

1920 blev Beelitz-Heilstätten återigen ett civilt sjukhus och expansionen fortsatte. Ytterligare 200 hektar mark köptes och kapaciteten ökades till 1 338 sjuksängar.

När andra världskriget startade blev Beelitz återigen ett militärsjukhus. Nu var Hitler inte längre någon okänd soldat utan den som höll i den tyska taktpinnen. Efter kriget tog ryssarna över och Beelitz blev det största militärsjukhuset utanför Sovjetunionen. Ryssarna lämnade Beelitz först 1994.

En annan känd person och politiksk ledare som vårdats på Beelitz var Östtysklands förstesekreterare Erich Honecker. Han behandlades här för sin levercancer under tre månader innan han flydde till Moskva. Han dog 1994 i Chile.

Efter att ryssarna lämnat Beelitz togs det över av investerare som 2001 övergav stället utan att mycket hade gjorts. Nu verkar Beelitz hamnat i händerna på personer som är intresserade av att bevara området för framtiden, bl.a. genom att renovera de gamla och mycket slitna byggnaderna.

Mördare som härjat på sjukhusområdet

Beelitz-Heilstätten har sett mycket skit genom åren, vilket är helt naturligt för ett sjukhus. Däremot är det väl mindre vanligt att sjukhusområden är skådeplats för seriemördare.

2008 mördades Anja, en 20-årig fotomodell, någonstans på området. Mördaren var en fetishfotograf som senare hade sex med hennes döda kropp.

Mellan 1989 och 1991 härjades området av The Beast of Beelitz, en mördare som tog livet av två kvinnor och ett spädbarn. Han försökte döda ytterligare tre kvinnor. En av kvinnorna som attackerades lämnades svårt skadad på platsen. Han utnyttjade de flesta av offren sexuellt. The Beast of Beelitz hette egentligen Wolfgang Schmidt och var en f.d. polis som borde fångats betydligt tidigare, men p.g.a. hans tidigare kollegors inkompetens fick han härja onödigt länge.

Ett av offren var en rysk kvinnlig läkare som jobbade på Beelitz. Efter att ha dödat hennes tre månader gamla son genom att krossa hans huvud mot en stubbe, ströp han henne med hennes BH och hade sex med den döda kroppen. Han fångades till slut, 1991, efter att två joggare påträffat honom när han iförd kvinnokläder suttit i skogen och onanerat.

2 tankar om “Beelitz-Heilstätten Sanatorium

  1. Hosting Deutschland

    Beelitz-Heilstatten was built between 1898 and 1930 after an initiative by the German National Insurance Institute who found that the closeness to Berlin in combination with the fresh air of the countryside made the location ideal for a sanatorium.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *