Tidens gång

Sågverket

Industri

En gång i tiden samlades hundratals arbetare på detta sågverk med tillhörande brädgård, hyvleri och snickeri. Sågverket hade egen utskeppningshamn vid viken. Senare byggdes även en tryckimpregneringsanläggning som tros ha förorenat marken avsevärt, trots att den inte var i bruk under särskilt många år. All verksamhet utom en mindre del av snickeriet lades ner 1977.

När jag gick in i en av de orangeröda tegelbyggnaden kände jag hur lukt av olja och svetsad metall trängde in i näsborrarna. Troligtvis många år efter att den sist svetsen tändes på platsen. Vid sidan av betonggolvet, uppför en metalltrappa låg en form av mötesrum. På glasrutan hade någon klistrat dit ett klistermärke, Ultima Thule. Om det var någon av arbetarna, tjänstemännen eller en uppmärksamhetstörstande tonåring från trakten vet jag inte. Men det satt där.

2 tankar om “Sågverket

 1. Boe

  Härliga bilder!!
  Att Vikingarock bandet Ultima Thules Klistermärket finns där är faktisk inte så konstigt som man kanske kan tro. De byggde nämligen upp sin studio på området hösten -00, efter att deras tidigare studio brunnit ner som låg i den närbelägna staden. Deras verksamhet låg i ”silon” det höga vita huset som syns i början av dina bilder. Dock är jag osäker på hur länge studion var i bruk men iallafall mot slutet av 00-talet.
  För övrigt är det många hobby meckare som hyrt utrymmen i de gamla lokalerna för bil mek eller annan verksamhet efter att sågen lades ner. Kan tänka mig att de sista hyresgästerna lämnade området för ca 5 årsen.
  Just nu detalj planeras hela området för sjönära bostäder. Men det går trögt, marken är som du nämner kraftigt förorenad efter träimpregneringen och måste saneras.

 2. Linda

  Helt underbara bilder och vilken plats sen då 🙂 Hit skulle jag verkligen vilja 😀 Innan det rivs man vet ju inte ibland går det fort. Du får mer än gärna mejla mig angående platsen. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *