Tidens gång

Vilhelmsberg – Gården i gravfältet

Vilhelmsberg

På vägen mellan Roxtuna och Östra Harg ligger denna övergivna gård. En av bilarna som står mellan huset och ladugården har sjunkit ner i marken. Enligt Transportstryrelsen har denna Opel Kadett Caravan från 1984 varit avställd sedan 1 september 1994. Östergötlands museum utförde under hösten 2004 en arkeologisk förundersökning i närheten eftersom ett nytt bostadshus skulle uppföras. Länsstyrelsen bedömde det som nödvändigt att undersöka huruvida ett närbeläget gravfält fortsätter in på exploateringsområdet eller ej. Kanske ligger denna gård mitt i det tidigare kända gravfältet, kanske var det därför ingen ville flytta in efter dem som bott här tidigare. 🙂

Huset ser inte så förfallet ut på mina bilder och det var med viss tvekan jag närmade mig huset. Men efter att ha kollat Google Street View från juni 2011 så är jag ganska säker på att det är övergivet sedan minst 4 år.

7 tankar om “Vilhelmsberg – Gården i gravfältet

 1. Hannah

  Hej!!

  Jäkligt kul sida detta! Tack för det!
  Måste fråga, hur vet du genom att titta på Google street view att det är övergivet sen 2011? För att bilen stod där då?

  Jag har en stuga precis innan Roxtuna å känner att jag bara måste dit å kolla. Älskar ödehus, de liksom andas historia! 🙂

  1. admin Inläggets författare

   Hej Hannah,

   Tack för berömmet! Google skriver ut vilket år och månad Street View-bilderna är från. På dem ser det väldigt övergivet ut redan då.

 2. Kenth

  Där har jag oxå varit! Inte visste jag att det är hemsökt. Kände inga såna tendenser, tyckte bara det var synd att det stod tomt.

  1. admin Inläggets författare

   Jag har inte heller känt av något. Har aldrig känt av något övernaturligt 🙂

 3. Carl

  Hej hej!

  Roligt att läsa om min släkts gamla gård 🙂
  Den är fortfarande i släktens ägo, om än smått obebott för tillfället. Bilen på bilden minns jag från när jag var liten. Fast på den tiden rullade den såklart ^^
  Lite info för den nyfikne… Gården har varit i släktens ägo i 5 generationer. Familjen hette på den tiden Sjöberg. Jag har fotografier hemma från husets framsida, med en bil, modell gammal, ståendes framför. Fick det berättat för mig av min mormors bror att den bilen tillhörde “morbror Carl” och att det var väldigt speciellt med egen bil på den tiden.

  Tråkigt att den gården inte får den kärlek den behöver. Kanske ändras i framtiden.

 4. Karin

  Enligt vad jag hört så är huset övergivet sedan 14 år tillbaka. Men vet inte hur väl det stämmer med tanke på att det stod jalla drickyoghurt på bänken där inne. Lite obehagligt hus faktiskt, var där första gången igår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *