Tidens gång

Stjärnorps slottsruin

Stjärnorps slottsruin

Stjärnorps slottsruin är förvisso varesig övergiven eller bortglömd, men det är ändå en intressant byggnad med en intressant historia.

Stjärnorps slott byggdes 1655–1662 av greven och fältmarskalken Robert Douglas. Slottet och terrasserna ritades av Nicodemus Tessin den äldre. Nicodemus Tessin (d.ä.) som även ritat Drottningholms slott, Kalmar domkyrka och Bondeska palatset. Sägnen säger att när vapenbröderna Robert Douglas och Axel Lillie kom hem från Westfaliska freden, ingick de en överenskommelse att bygga sina respektive slott, Stjärnorps slott och Löfstad slott. De skulle bli så höga att de från översta våningen skulle kunna se och skicka hälsningssignaler till varandra. Roberg Douglas dog samma år som slottet färdigställts.

En dryg månad innan den Franska revolutionen, den 12 maj 1789, förstördes alla byggnader av en brand. Slottskapellet återställdes redan samma år. Även flygelbyggnaderna byggdes snart upp igen, men ekonomiska medel saknades till huvudbyggnaden som fortfarande är en ruin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *