Tidens gång

Ödegård utanför Mjölby #1

-full

Utanför Mjölby ligger denna ödegård. Inte långt ifrån det vita bostadshuset ligger ytterligare ett bostadshus. Gårdens lada är i något bättre skick och verkar fortfarande användas av den som äger fastigheten.

5 tankar om “Ödegård utanför Mjölby #1

 1. Nya ägaren

  Jag råkar veta lite mer om detta hus: Det har har stått tomt sedan ca 1991 då ägaren dog, över 90 år gammal. Då hade hon levt där med sina man och barn i många år. Mannen byggde åtminstone jordkällaren (finns inskription i taket med namn + 1913). Jordkällaren är byggnaden där man bara ser ett tak över marken.

  Osäker på år, men tror att gården är från slutet av 1800-talet då Laga skifte gjorde att byn splittrades och husen flyttades ut (detta hus står inte i det som var byn). Röda huset med dörr och ett fönster på var sida dörren var hönshus men har även ett förflutet som svinstia.

  Bostadshus nummer två är lite nyare, troligen byggt kring 1930 av en lokal snickare och är en arbetarbostad. Den hyrdes ut som sommarstuga till början av 80-talet. Bredvid detta hus finns en lite bod, antagligen för diverse förvaring för familjen i arbetarbostaden. Det är huset med ett stort fönster, en dörr och “väldigt risig” utbyggnad.

  Just denna ödegård kommer att förändras mycket framöver, redan nu har det hänt mycket i trädgården och hönshuset håller på att få nytt tak och färg. Allt p.g.a försäljning av husen.

  Ladugården (som inte är på bild) är, som nämnt i bättre skick och har använts för förvaring av div. gamla jordbruksmaskiner av ägaren eftersom det med denna gård fanns ett antal hektar åkermark. Ägaren själv sambrukar marken med annan gård som hen äger vilket gör att ytterligare ett bostadshus inte behövdes.

  1. admin Inläggets författare

   Hej nya ägaren!

   Tack så mycket för intressant info om gården. Jag tog en sväng förbi för inte så länge sedan och märkte att det hade röjts en hel del i växtligheten kring huset. Det brukar betyda att det antingen ska rivas eller renoveras. Bra att det blev renovering istället för rivning. Lycka till med renoveringsprojektet!

   1. Nya ägaren

    Tyvärr är stora bostadshuset och flyglarna i för dåligt skick för renovering, halva huset går inte att gå i utan att lägga plankor över golvet t.ex. Hönshuset var på gränsen och ladugården i förhållandevis fint skick. Jordkällaren kommer också att klara sig medan det är lite osäkert med arbetarbostaden. Många hus att fixa med så tid, pengar och ork ska också räcka till. Däremot ska det som går återanvändas på något sätt.

    Kan även säga att det är (var) samma ägare som till det du benämnt som Ödegården 2 på din sida.

   2. admin Inläggets författare

    Vid närmare titt på bilderna så ser jag att det verkar ganska svårrenoverat. Det har väl läckt in en del vatten under åren.

    Intressant. Det var alltså samma bonde som även köpte upp Ödegård 2’s mark. VIsar tydligt vad det svenska jordbruket genomgått de senaste 50-60 åren med allt större gårdar som “ätit upp” småjordbruken för att få lönsamhet.

    1. Nya ägaren

     Jo, det har regnat in en del kan man säga.

     Nja, bonden ärvde båda gårdarna och de har varit i släktens ägo flera generationer. Det är nog snarast det som gjort att husen inte sålts av. Men visst, för att kunna leva av enbart lantbruk idag måste du i de flesta fall ha stora arealer. Vi lägger allt mindre av våran inkomst på mat vilket gör att varje bonde måste producera mer för att kunna gå runt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *