Tidens gång

Knutsbro kraftstation

Knutsbro kraftstation

Helt övergiven är inte Knutsbro kraftstation som uppfördes 1890. Idag används byggnaden som lagerlokal och verkstadsgarage. Den ursprungliga verksamheten, elproduktion, upphörde i och med att Hovetorps kraftstation stod färdig den 15 juli 1962. Knutsbro kraftstation var enligt dåvarande ägaren, Norrköpings Stad, bara en provisorisk anläggning.

På väggen står även årtalet 1920 angivet. Kanske för att Norrköpings Stad tog över driften av anläggningen då.

4 tankar om “Knutsbro kraftstation

 1. Fanny Håkansson

  Hej! Är en tjej som älskar att kolla på övergivna platser och skulle verkligen vilja veta vart adressen är till knutsbro kraftstation som är övergivet? Och vill gärna ha mer tips på adresser så kanske jag kan tippas er om mina ställen? Mvh Fanny Håkansson

 2. Johan

  Byggnaden är inte övergiven, nuvarande ägare har renoverat en del på huset o arbete pågor. Men eftersom han vill återskapa kraftverket till ursprungsskick kommer det ta tid för någon har stulit delar på huset, bla belysningar.
  Huset är från början en trämassafabrik och smedja innan det blev kraftstation, då forsade vattnet utmed husväggen. och en spång där man kunde gå över forsen som ledde in till smedjan o torkningsanläggningen var.. Ägaren har idag schaktat igen den fåran innan grunden skulle brista. Spår av smedjan finns kvar men inget av de fd. kraftverket. det som kan ses idag är vattenfåra på andra sidan vägen o delar av där tuben till turbinen fanns tidigare, Även delar av fåran för överflödigt vatten syns intill.

  För övrigt har 3 kvarnar somliga med anor från senare delen 1700 talet, samtliga vattendrivna, o under 1800 talet fanns en såg där bron är nere i ravinen, men bara delar av grunden syns i schaktmassorna

  Lite påfyllning från dagens vandring i området 🙂

  1. admin Inläggets författare

   Tack för info och förtydligande Johan. När jag var där märkte jag att lokalena användes, men ville ändå lägga upp platsen som industriminne eftersom den inte används för sitt ursprungliga syfte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *