Tidens gång

Bergrummet i Majelden

Bergrummet i Majelden

Många linköpingsbor har nog sett ingången till detta bergrum beläget utmed Brokindsleden på gränsen mellan Vimanshäll och Majelden. Vid första anblick ser det inte så märkvärdigt ut. Kanske gissar man att det har något med fjärrvärme- eller elnätet att göra. En liten anläggning i bergets utkant helt enkelt. Den kraftiga betongförstärkningen ovanför avslöjar dock för den uppmärksamme att det kan vara betydligt mer än ett elskåp i ett berg.

Bergrummet i Majelden stod färdigt 1965 under Kalla Krigets dagar och var främst en civilförsvarsanläggning för den kommunala ledningscentralen, men det skulle även husera Linköpings luftförsvarsgruppscentral (LGC). Med 40 meter berg ovanför skulle denna anläggning stå emot en direktträff av kärnvapen motsvarande den bomb USA fällde över Hiroshima. På 60-talet byggdes 13 liknande anläggningar i Sveriges 13 största städer. Lite skillnad mot de investeringar som görs i dagens “försvar”.

Vid ingången håller ett kilotungt hänglås obehöriga på rätt sida av porten. På insidan finns ett 30-tal rum. Först kommer man till duschrum för spolning av kärnvapenkontaminerade kroppar och längre in några lufttäta slussar. Innanför luftslussarna finns sovsalar för de som jobbade i något av de tre skift som behövdes i en krissituation. Det finns även några maskinrum, kök, toaletter, duschrum och städförråd, samt ett rum som ska fungera som ledningscentral.

Helt övergivet är det dock inte. Senast det var någon verksamhet här var 2004, men anläggningen kan snabbt tas i bruk vid en krissituation.

På grund av ett kraftigt hänglås får ni hålla till godo med dessa bilder. Ingången underhållits och färglagts av “talangfulla ungdomar”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *