Tidens gång

Lyckliga gatan

Björnhammaren

Björnhammaren är ett riktigt spöksamhälle. Det finns betydligt fler obebodda än bebodda hus. Totalt finns det ett 30-tal hus i Björnhammaren. Ett av husen är ett 2-vånings hyreshus med två trappuppgångar. Invånarantalet är omkring 20 personer, vilket gör att varje hus/lägenhet bebos av i genomsnitt en halv person. 2005 upphörde Björnhammaren att vara klassad som småort eftersom invånarantalet understigit 50 personer. Under sina glansdagar sysselsatte spikfabriken omkring 100 personer. Bruket hade till och med ett eget sidospår från Norra Östergötlands Järnvägars smalspåriga järnväg mellan Norrköping och Örebro, vilken försedde bruket med transporter. 1970 uppgick samhällets befolkning till 132 personer. 1985 lades järnvägen ner och rälsen bröts upp.

Lyckliga gatan kallas den gata med de gula husen. Det är en helt öde gata med hus som gissningsvis är från 60-talet. Nu verkar det som att de börjat riva husen på Lyckliga gatan eftersom flera av dem har fått fasaderna bortrivna. I närheten av Lyckliga gatan finns hus som ser modernare ut, men som också är övergivna. De nyare husen är antagligen byggda under sent 70-tal eller tidigt 80-tal.

Se bilder från Björnhammaren från tidigt 1900-tal. www.arnesbilder.se

Viktigt!

Om du är intresserad av att besöka Björnhammaren, respektera de som fortfarande bor kvar i byn. Åk inte hit på kvällen eller natten när det är mörkt. På dagen är det lättare för de boende att se vilka nyfikna typer som kommer på besök. Dessutom är det lättare att se hur byn ser ut i dagsljus. De har stora problem med inbrott och vandalisering. Nyfikna besökare har tydligen stått och lyst med ficklampa in i bebodda hus.

4 tankar om “Lyckliga gatan

  1. monika

    så tragiskt att så många hus förfaller… men många utflyttnings orter händer det så mer.. folk flyttar och de som ligger långt från städerna töms och ingen vill bo där… man tänker vilken härlig natur det är i sådant här område skönt och lugnt och fint när det folk som bor där… så måste alla trängas i stan el nära stan.. känns liter underligt faktiskt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *