Tidens gång

Gallingsbo

Gallingsbo

Långt in på en grusväg i de halländska skogarna ligger Gallingsbo. Utanför huset har ett träd vuxit upp genom en kvarlämnad metallring. På insidan ligger tidningar, flaskor, några glaskonserver (fortfarande fyllda med mat/sörja) och en trasig radio.

Gallingsbo är det sista av flera hus som tidigare bildade byn Gallingsbo. Byn var avsides belägen och umgänge med människor från andra byar var begränsat. Byn befolkades främst av ättlingar till bröderna Nils och Johannes Abrahamsson. Nymodigheter som elektricitet eller motorer kom aldrig hit.

1969 köpte Lantbruksnämnden upp hela byn, som därmed försvann ur den släkt som bott där sen 1600-talet. Den sista av släkten som bodde i byn var Gerda Svensson och det är troligt att hon bodde i just detta hus. Gerda föddes den 6 juli 1895 och dog den 19 maj 1981.

Bilder från förr

Tack vare Långaryds hembygdsförenings gedigna dokumentation på sajten Bygdeband, har jag hittat mycket information om Gallingsbo och släkten som levde där. De har dessutom lagt upp många historiska bilder från Gallingsbo. För dessa gäller inte längre upphovsrätten eftersom det gått tillräckligt lång tid mellan fototillfället och nu. En fotografisk bild, som inte betraktas som fotografiskt verk, är i skyddad i 50 år efter framställningsåret.

 

Mer information och gamla fotografier av Gerda Svensson och Gallingsbo finns på denna sida.

4 tankar om “Gallingsbo

 1. Linda

  Detta var ett väldigt fint hus som gick rakt in i mitt hjärta 🙂 Och så roligt med bilder på hon som bott här 😀
  Tack så hemskt mycket för allt slit du lagt ner på detta.
  Med vänliga hälsningar Linda

  1. Jan-Stefan Björklund

   Mycket trevligt att se då jag själv härstammar från denna gård ,min farfars,far är född där 1854 han hette Nils-Johan Abrahamsson ,och tog namnet Björklund efter gården som hette Björkhult,han ligger begraven på Kinnareds kyrkogård.MVH Stefan Björklund

  2. admin Inläggets författare

   Roligt att du gillar det. Just det här huset fastnade jag också för. Kanske beror det på att det fanns så mycket information om det när jag väl började gräva lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *